2010. január 15., péntek

Herczeg Ferenc


HERCZEG FERENC
(1863-1954)

Az Új Idők főszerkesztőjeként (1894-1944) is nagy hatást gyakorolt a magyar irodalomra, a két világháború közötti hivatalos Magyarország "írófejedelme" volt.

Meséi, erkölcsrajzai, drámái, társadalmi és történelmi regényei részben Jókai és Mikszáth nyomán haladnak, de a romantikus és anekdotikus előadásmód nála konzervatív /dzsentri / világnézettel párosul. 50-éven át komédiákat és kabarékat is írt.
Az 1902-ben megjelent Pogányok a Vata-féle pogánylázadás idején játszódik, hőse Alpár Thonuzóba besenyő vezér papnak állott fia, aki két világ határán próbálja megtalálni önmagát.

Az Élet kapuja
II.Gyula és X. Leó pápaságának Romájában mutatja meg, hogyan próbál a magyar jobbágyivadék, Bakócz Tamás pápai hatalmat szerezni, hogy a Magyarországra törő török veszélyt elháríthassa.

A fogyó hold című történelmi kisregény már a török hódítás következményeit adja elő, egy végvári vitéz kalandos történetével példázva egy nemzet életbenmaradásának lehetőségeit.

A Hét Sváb (1916) Herczegnek talán legsikerültebb történelmi regénye a 70-80 egyéb regény és novella közül.
A "Hét sváb " amelyben szülővárosa, Versec svábságának állit maradandó emléket: hét derék verseci legény vére hullatásával is tanúságot tesz 1848 magyar eszményei mellett.

Herczeg Ferenc volt az egyik kiemelkedő író akit, a két világháború között irodalmi Nobel díjra jelöltek "Az élet kapujáért".

Gyurkovics-fiúk
Gyurkovics-lányok
.
Pro Libertate
Cikkek és novellák gyüjteménye:
Napfelkelte elött
irredenta cikksorozat
Balatoni rege
Bizánc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése