2010. január 23., szombat

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (Rouen, 1821. december 12. – Croisset, 1880. május 8.) francia író, a lélektani regény egyik legnagyobb mestere.


"Flaubert-t első regénye, a Bovaryné teszi híres íróvá.
Realista regény; tája a leghétköznapibb francia kisváros, emberei valamennyien átlagemberek; nem típusok, mint Balzac alakjai, hanem olyan még csak nem is tipikus emberek, akikkel az olvasó mindennap találkozik.
A regény meséjét adó tragédia is mindennapi tragédia. Bovaryné a "meg nem értett asszony", megfertőzte a "század betegsége", sosem érzi jól magát ott, ahol él, elvágyódik a láthatáron túlra, örökös belső nyugtalanságában megcsalja becsületes és teljesen jelentéktelen férjét, élete mindinkább kisiklik...
A regény a polgári Flaubert vádirata a romantika ellen. De ugyanakkor – Flaubert a francia irodalom leginkább kétsíkú lelke – a romantikus Flaubert szatírája is a nyárspolgárság ellen." "Az írni tudás, a gondos stílus, a helyes nyelvhasználat, az irodalom formai értékei egy nemzet tudatában sem olyan nagy fontosságúak, mint a franciáéban – és a franciák Flaubert-t tartják a próza legnagyobb mesterének, a leghibátlanabb francia írónak…
A szavak csodálatos biztonsággal sorakoznak helyükre: a jelzők, a gondosan kidolgozott hasonlatok pontossága megdöbbentő. És főképp ritmusa van ennek a nyelvnek, valami meghatározhatatlan, jóleső hullámzása."

Szerb Antal



Itt meghallgatható:

Madame Bovary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése